Ako zapojiť rodinu do vášho zdravého stravovania

Pre každú matku, ktorá sa snaží schudnúť, nie je ľahké vyvážiť zdravústravu a zároveň uspokojiť rozmanité chute rodiny. Vnútorný konflikt týkajúci sa osobných cieľov pri chudnutí a zabezpečenia toho, aby bol tanier každého podľa jeho chuti, pozná väčšina z nás.

How to include your family in your healthy meal plan 

Aby sme vám pomohli dosiahnuť vaše ciele v oblasti chudnutia a potešiť vašu rodinu chutnými a výživnými jedlami, pripravili sme zoznam užitočných tipov, vďaka ktorým bude plánovanie a príprava zdravých jedál hračka!

Možný dôvod, prečo sa nestravujete zdravo

Dodržiavať zdravú stravu, keď sa snažíte schudnúť, je samo o sebe dosť náročné, ale keď musíte nakŕmiť aj svoju rodinu, brať do úvahy rozpočet na potraviny a myslieť na to, aby ste neplytvali potravinami... Je to naozaj náročná úloha. 

Pre zaneprázdnené mamičky je ťažké odolať pohodliu rýchlych donášok alebo hotových jedál. Navyše môžete mať tendenciu nechať svoje deti rozhodovať o jedle, najmä ak sú vyberavé. 

Pravdepodobne ste to zažili: vaše dieťa prechádza obdobím, keď nechce jesť nič iné ako kuracie nugetky, a je oveľa jednoduchšie mať ich pri sebe, ako pripravovať jedlo samostatne.

Rodičovstvo prináša veľa radosti, ale všetci vieme, že nájsť si čas pre seba môže byť boj. Počas týchto vzácnych chvíľ pokoja sa vám môže stať, že siahnete po rýchlom, ale nie veľmi zdravom občerstvení alebo si usporiadate nočnú hostinu po tom, čo uložíte deti spať.

Je úplne pochopiteľné, že tieto návyky, ktoré sa zrodili z vášho superhrdinského multitaskingu, môžu zohrávať úlohu pri vašej hmotnosti. A bohužiaľ nielen to!

Tu je dôvod, prečo je pre mamičky ťažšie schudnúť

Zaneprázdnenosť a nedostatok času sú dve veľké prekážky, ktorým môžete čeliť pri snahe schudnúť. Prvou je stres: keď ste v strese, čo rodičia často bývajú, vaše telo uvoľňuje kortizol. Ide o hormón, ktorý nielenže zvyšuje chuť do jedla, ale je zodpovedný aj za ukladanie tuku v oblasti brucha. Štúdie tiež ukazujú, že zvýšený stres môže brzdiť spaľovanie kalórií!

Ďalším problémom, ktorý nie je väčšine mamičiek neznámy, je nedostatok spánku. Nedopriať telu v noci dostatok odpočinku môže spôsobiť chaos v hormónoch, ktoré telu hovoria, kedy ste hladní a kedy plní. Nemať kontrolu nad svojím apetítom môže byť veľký problém, najmä keď sa snažíte schudnúť. 

Kalórie z nezdravých potravín sa rýchlo sčítajú, a keď ich skombinujete s ďalšími faktormi, chudnutie môže byť neuveriteľne ťažké. Plánovanie jedál vám pomôže zbaviť sa starostí s tým, čo uvariť pre svoju rodinu nabudúce, aby ste sa mohli sústrediť na iné veci! Navyše budete mať pokoj na duši, keď budete vedieť, že robíte niečo prospešné aj pre seba.

Deväť tipov na zdravé rodinné varenie vhodné aj pri chudnutí

Tu je 9 praktických tipov, ktoré vám pomôžu prinútiť vašu rodinu, aby sa stravovala zdravo a dodržiavala to aj napriek vášmu nabitému programu!

1. Sila prípravy jedla  

Keď si jedlo alebo suroviny pripravíte vopred, ľahšie sa vyhnete nezdravým a rýchlym jedlám, keď sa ponáhľate. Skúste si zostaviť týždenný plán stravovania, ktorý zahŕňa vyvážené jedlá a zdravé občerstvenie. Pomôže vám to aj pri zostavovaní nákupného zoznamu a vyhnete sa príliš častému chodeniu do obchodu. Táto metóda je tiež úsporná a ako bonus znižuje množstvo odpadu. 

2. Zostavenie vyváženého taniera

Pri plánovaní jedál myslite na pestrý tanier bohatý na zeleninu, ovocie, bielkoviny a mliečne výrobky, aby vaša rodina dostala všetky potrebné živiny. Ak máte problém presvedčiť deti, aby jedli zeleninu, vyberte takú, o ktorej viete, že im chutí, alebo ju spojte s dipom, ktorý majú radi. Keď všetko ostatné zlyhá, môžete zeleninu "ukryť" do iných jedál, ktoré majú radi - spoľahlivou metódou je rozmixovať ju a pridať do makarónov so syrom alebo krémových polievok.

3. Chytré alternatívy

Jednoduché alternatívy môžu mať veľký vplyv a pomôžu vám znížiť množstvo sacharidov, cukrov, soli a tukov. Namiesto bežných zemiakov si pripravte kašu zo sladkých zemiakov, namiesto bežných rastlinných olejov používajte avokádový olej, prejdite na celozrnný chlieb a cestoviny a v prípade mliečnych výrobkov si vyberte nízkotučné varianty. Stále budete môcť pripravovať obľúbené jedlá svojej rodiny, len v zdravšej verzii. Často si to ani nevšimnú!

4. Vyskúšajte „batch cooking“ 

„Batch cooking“  alebo varenie vo väčších množstvách môže byť záchranou počas obzvlášť náročných týždňov a môže pomôcť zbaviť sa stresu z toho, že musíte vymýšľať a pripravovať zdravé jedlá na každý deň v týždni. Mnohé jedlá chutia lepšie, keď sa pripravujú vo väčších množstvách (napríklad ragú alebo dusené mäso) a väčšina potravín sa dá bezpečne skladovať v chladničke 3 - 4 dni a v mrazničke až 3 mesiace!

5. Chuť je dôležitá 

Zdravé stravovanie sa často neprávom považuje za nudné. Vždy si však môžete jedlo doma ozvláštniť, napríklad jogurtovými dipmi, alebo pridať čerstvé bylinky a koreniny, ako je mäta, bazalka, oregano, škorica... To nielen zvýrazní chuť, ale často dodá jedlu aj ďalšie výživové benefity. Vedeli ste napríklad, že rasca nie je len perfektný spôsob, ako dodať chuť dusenému mäsu alebo chilli? Je tiež veľmi bohatým zdrojom železa a podporuje zdravé trávenie! A rozmarín, ktorý sa výborne hodí k pečeným zemiakom, je plný antioxidantov a pomáha chrániť imunitný systém!

6. Zdravé občerstvenie  

Dobre umiestnená miska s ovocím v kuchyni alebo špajza zásobená výživnými pochutinami môžu mať veľký význam. Pripravte deťom ovocné taniere na občerstvenie medzi jedlami s nakrájaným, ľahko uchopiteľným ovocím - a keď už budete pri tom, dajte si aj vy! Obmedzte množstvo sladkých nápojov a sladkostí, ktoré máte po ruke, a nahraďte ich zdravšími variantmi. Cukor nemusíte zo svojej domácnosti úplne vylúčiť, ale rozhodne by nemal byť štandardnou voľbou.

7. Funguje to vďaka tímovej práci 

Spolupracujte s partnerom alebo deťmi, najmä ak sú o niečo staršie. Rozdeľte si úlohy, od varenia až po iné domáce práce, aby ste sa zbavili časti tlaku. Možno si myslíte, že v kuchyni zvládnete veci rýchlejšie sami, ale z dlhodobého hľadiska tým nerobíte sebe ani svojej rodine žiadnu službu. Zapojenie detí do kulinárskeho procesu môže byť výchovné aj zábavné - a ak sú zapojené, je pravdepodobnejšie, že budú motivované jesť jedlo, ktoré ste spoločne pripravili. 

8. Rovnováha predovšetkým 

Je ťažké presvedčiť rodinu, aby dodržiavala zdravú stravu bez občasného prejedania sa. Preto ešte nezrušujte rodinný večer s pizzou! Príliš prísne diéty je oveľa ťažšie dodržiavať a občasná prestávka z dlhodobého hľadiska podporí váš pokrok. Navyše, život - a jedlo - si treba užívať a je dôležité, aby sme to naučili aj naše deti. 

9. Minimalizujte vplyv prejedania sa pomocou výživových doplnkov 

Hoci správne stravovacie návyky a cvičenie sú základnými krokmi na dosiahnutie cieľov v oblasti chudnutia, je tu ešte niečo, čo vám môže pomôcť udržať sa na správnej ceste, aj keď si doprajete obľúbené jedlo plné sacharidov - alebo keď sa blíži rodinný večer s pizzou: CarbBlock XXL!

CarbBlock XXL – vychutnajte si svoje obľúbené jedlo bez pocitu viny!

Život je príliš krátky na to, aby sme si vyčítali, že si občas doprajeme nejaký ten pôžitok pre seba a svoje chuťové poháriky! CarbBlock XXL je tu, aby vám pomohol minimalizovať vplyv vašich obľúbených nezdravých potravín na vaše úsilie o chudnutie.

Obsahuje dve vedecky podložené zložky blokujúce sacharidy: hnedé morské riasy a extrakt z hroznových jadierok. Spoločne blokujú polovicu sacharidov a tukov v jedlách, takže si môžete vychutnať rovnaké porcie s výrazne menším množstvom kalórií. Budete si môcť vytvarovať svoj pás, boky a stehná a udržať si vysokú hladinu energie napriek zníženiu kalórií. 

Kúpte si CarbBlock XXL ešte dnes a získajte špeciálnu limitovanú zľavu!