Preskúmajme keto diétu: výhody, výzvy a ako uspieť

Časopisy, blogy o životnom štýle a sociálne siete fitness nadšencov sú zaplavené najrôznejšími diétami, ktoré sľubujú úžasné výsledky pri chudnutí a úplnú premenu tela. Či už je to paleo, šťavová diéta, makrobiotická diéta alebo nejaký iný najnovší trend, možností je mnoho. Jedna diéta však vyčnieva a dokázala si udržať svoje miesto na výslní - keto.

Keto diet

Žiadne sacharidy, pridajte tuky – naštartujte ketózu na úspešné chudnutie

Tajomstvom keto diéty pri chudnutí je metabolický stav zvaný „ketóza“. Predstavte si ju ako najvyšší režim spaľovania tukov vo vašom tele. Funguje to takto: keď obmedzíte príjem sacharidov, zásoby glykogénu vo vašom tele postupne dochádzajú. Bez sacharidov, ktoré by ste mohli použiť ako palivo, nemá vaše telo inú možnosť ako začať spaľovať uložené tuky, a práve tu sa začína skutočná cesta k chudnutiu.

To znamená obmedziť príjem sacharidov na približne 20 až 50 gramov denne a naplniť svoj tanier tukmi, ako je mäso, tučné ryby, vajcia, mliečne výrobky, orechy, avokádo, zelenina s nízkym obsahom sacharidov a zdravé oleje.

Dôležité je tiež strážiť si príjem bielkovín. Ak zjete príliš veľa bielkovín, vaše telo ich môže premeniť na glukózu, čo by mohlo spomaliť vaše úsilie o dosiahnutie stavu ketózy.

Okrem toho, že vaše telo využíva tukové zásoby na získanie energie, je táto diéta tiež veľmi sýta. V ketóze budete pravdepodobne jesť menšie porcie a prijímať menej kalórií, čo tiež výrazne prispeje k vášmu úsiliu o chudnutí.

Kúzlo keto stravy však nespočíva len v číslach na váhe. Viac zdravých tukov znamená, že nebudete zažívať energetické výkyvy a pády spojené s vysokosacharidovou diétou. Namiesto toho získate stály a stabilný prísun energie, čo je fantastické nielen pre vašu váhu, ale aj pre každého, kto sa snaží udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Aké potraviny sú mimo hry

Pri prechode na keto je dôležité zistiť, ktoré skupiny potravín by sa rozhodne nemali objaviť na vašom tanieri. Ak chcete úspešne zostať v pásme nízkeho obsahu sacharidov a vysokého obsahu tukov, vyhnite sa nasledujúcim potravinám:

  1. Sladké potraviny: do tejto kategórie patria všetky sladkosti, ako sú malinovky, ovocné džúsy, smoothies, torty, zmrzlina a sladkosti. Čokoľvek s vysokým obsahom cukru je zakázané.
  2. Obilniny alebo škroby: rozlúčte sa s výrobkami na báze pšenice, ryže, cestovín a obilnín, pretože obsahujú veľké množstvo sacharidov a môžu narušiť ketózu.
  3. Ovocie: ovocie je síce všeobecne zdravé, ale jeho príjem by ste mali obmedziť na malé porcie bobúľ, ako sú jahody, pretože väčšina ostatných druhov ovocia obsahuje pre keto príliš veľa sacharidov.
  4. Fazuľa alebo strukoviny: hrach, fazuľa, šošovica a cícer sú síce bohaté na bielkoviny, ale aj na sacharidy, takže je lepšie sa im vyhnúť.
  5. Koreňová a hľuznatá zelenina: zemiaky, batáty, mrkva a pastinák sú síce bohaté na živiny, ale zároveň ide o škrobnatú zeleninu, ktorá sa do keto plánu nehodí.
  6. Niektoré korenia a omáčky: pozor na šalátové dresingy, omáčky na grilovanie, kečup a ďalšie, pretože môžu obsahovať veľa cukru a sacharidov. Namiesto toho vyskúšajte domáce šalátové dresingy a dipy, napríklad tzatziki alebo guacamole.
  7. Nezdravé tuky: vyhýbajte sa spracovaným rastlinným olejom a majonéze. Voľte zdravšie zdroje tukov, ako je avokádo a olivový olej.
  8. Alkohol: pivo, víno, likéry a miešané nápoje obvykle obsahujú veľké množstvo sacharidov. Pokiaľ idete s priateľmi na pohárik, objednajte si čistý alkohol, ako je whisky, tequila, rum, gin alebo vodka, pretože neobsahujú žiadne sacharidy.
  9. Diétne potraviny bez cukru: paradoxne nie vždy znamená, že bez cukru je vhodný pre keto. Vždy čítajte etikety a buďte na tieto výrobky opatrní, keď ste na ceste ku keto.

Počiatočné problémy spojené so zmenou

Jedným z najčastejších problémov na začiatku keto diéty je ťažké prispôsobiť sa novému stravovaciemu režimu a dodržiavať ho. Počas prvých týždňov sa môžete cítiť hladnejší ako obvykle a mať chuť na známe jedlá plné sacharidov. To je úplne normálne a pre mnohých to môže byť kameňom úrazu. Akonáhle si však vaše telo na keto životný štýl zvykne, tieto chute obvykle zmiznú a vy nájdete uspokojenie v chutných, ku keto strave prispôsobených alternatívach.

Udržanie krehkej rovnováhy pri vyrovnávaní hladiny cukru v krvi je ďalšou výzvou, s ktorou sa mnoho ľudí stretáva, keď začínajú s keto. Keď sa vaše telo adaptuje na nízky príjem sacharidov, môže aj malé potešenie s vysokým obsahom sacharidov vyvolať prudký nárast inzulínu. Tieto výkyvy narúšajú ketózu, spomaľujú spaľovanie tukov a bránia chudnutiu.

Zaistite, aby bola vaša keto cesta úspešná s produktom Prerušovaný pôst & Keto podpora

Pokiaľ nie ste pripravení čeliť počiatočným bojom s keto diétou, odporúčame pridať na váš nákupný zoznam Intermittent Fasting & Keto Support od Slimmium spolu s avokádom, orechmi, lososom a ďalšími zdravými tukmi.

Tento výkonný výživoý doplnok na chudnutie obsahuje vedecky podložené zložky, ako je garcínia kambodžská, glukomanán a chróm. Jeho premyslené zloženie je navrhnuté tak, aby riešilo bežné problémy keto diéty, ako je obmedzenie chuti do jedla, zabránenie ukladania tuku v tele, vyrovnanie hladiny cukru v krvi a zvýšenie úbytku hmotnosti.

Prekonajte všetky tieto prekážky s produktom Prerušovaný pôst & Keto podporat.

Produkty pre Vás